kocaeli'de su kesintisi

subham
Kocaelide yerel su kaynağı kullanmayan yerlerde su kesintisi olacakmış. Kesinti pazartesi çarşamba arası yani 2 gün. Merak ediyorum gerçekten nerde kaldı rahatlık.evde 2 kişiyken kabus olan susuzluk birde çoluk çocuk varsa nasıl olur ki? Demem o ki yıl olmuş 2021.

motorize kuryeler

farmasiyen
para kazanmayı canını kaybetmemekten daha çok önemseyen kuryeler tarafından gerçekleştirilen eylemdir. aslında -sözüm meclisten dışarı- kuryelerden şikâyet eden birçok insan 'bu ne perhiz bu ne lahana turşusu' modunu yaşamaktadır. çünkü o insanlar kurye kendisinin üzerine üzerine sürdüğü zaman küplere binmekte; fakat verdiği iki big king hamburger siparişi 5 dakika geç gelince de aynı reaksiyonu göstermektedir. siparişinin gecikmesine tahammül edemeyen, o siparişi oluşturduktan sonra kronometreyi açıp dakikaları saymaya başlayan grubun hâlet-i rûhiyesine uygun olarak, beklentileri en iyi şekilde karşılayabilmek ve sizlere daha iyi hizmet sunabilmek için tatbik edilen bu kuryenin olumsuzluklarında suçlu sadece o motoru süren görevliler midir? evet, bu işin arka planındaki kişileri de unutmamak gerekir. sonuçta onların üzerinde bir baskı vardır; 'şu siparişi şu kadar dakikada yetiştirip geri gelmen gerekiyor, yeni siparişler sırada bekliyor, uyuşuk uyuşuk davranma!' şeklindeki talimata istinâden kuryeler emanetleri sahibine teslim edebilmek için takdir edilesi bir çaba sergilemektedir. öyle takdir edilesidir ki; yolda giderken trafik düzenini mi bozmuşlar, birilerini tehlikeye mi sokmuşlar, kendi kendilerini riske mi atmışlar hiç umurlarında maalesef değildir. işte, görev aşkı, dava ruhu, vazife sevdası tam da böyle bifr şeydir! Şimdi siz bunu örnek alacağınız yerde kalkmış kuryelerden yakınıyorsanız (!) orada bir bug, error not found hatası var demektir. sonuçta kuryeler bunu ulvî bir amaç doğrultusunda yapmaktadır. 'şu (!) işareti de olmasa kuryeleri desteklediğini zannedeceğiz, ne biçim yazmışsın belli değil' şeklinde düşündüğünüzü zannederek son bir açıklama yapacak olursam; tabii ki kuryelerin bu olumsuzlukları desteklenemez, destekleyenler de desteklenemez... kimse onlara yavaş yavaş, siparişleri soğuta soğuta gelsinler, nasıl olsa acelemiz yok falan demiyordur ama bu kadar hız da fazladır. (tabii ki bu durum, yenilip içilebilen besin ürünleri haricindeki her şeyin teslimatı için de geçerlidir.) (yazar: eski defterler)

ganymede

terabap


Merkür gezegeninden bile daha büyük olan güneş sisteminin en büyük uydusu olan Ganymede ismini daha sık duymaya başlatabiliriz arkadaşlar. Jüpiter'in yörüngesinde dönen Juno uzay aracı, Ganymede'den gelen bir Wi-Fi benzeri radyo sinyali keşfetti.

kış ayı beslenmesi

ankit
Kış denince hepimizin aklına ilk gelen malesef grip yada nezle. Birde ağır pandemiden sonra malesef maske kullanmayı ihmal edince enfeksiyon riski artıyor. Mesela dikkat ederseniz grip oranları bile düştü maske takarken. Kışın nezle olmamak için soğuk sıcak dengesinin yanında aldığımız vitamin ve yiyeceklere de özen gostermememiz gerekiyor. Bol bol c vitamini bizi hem covidden hemde gripten koruyabilir.

covid-19 oyunu

danisman
ABD'de babasına koronavirüs bulaştırıp ölümüne neden olduğunu düşünen 17 yaşındaki genç, intihar etti. Psikososyokulturel bir varlık olan insanın, çok boyutlu olarak etkilediği gibi çoklu olarak etkilenir de. Şimdi bu covid-19 illetiyle aylardır cebelleşen insanların haliyle çok boyutlu olarak olumsuz etkilenmesi durumu da kaçınılmazdır. Hele ki en sevdiklerimizin de göz göre göre ölümlerine şahit olmak... Tarifsiz bir acı. Allah'ım hepimizin yardımcısı olsun.

özel günleri unutmak

kafadengi
kadınların en nefret ettiği, bir dünya trip/kapris yapılmasına sebep olan, ama gerçekten de arkadaşlığa, dostluğa, aşka-evliliğe yakışmayan, duyarsızlık göstergesi kaba, ayıp bir davranış. tamam size gidip de ilk sinemaya gittiğiniz günü hatırlayın, ilk yemeğe çıktığınızda hesabın kaç TL geldiğini unutmayın diyen yok. (gerçi yüklü bir miktar geldi ve içinize oturduysa muhtemelen hemen hatırlayacaksınızdır.) ama insan o kadar şey yaşamışken bir doğum gününü, evlilik yıldönümünü vs. hatırlamıyorsa burada bir sıkıntı var demektir. bu arada ağız ucuyla kutlamak, çam sakızı çoban armağanı türünden de olsa bir şey almamak unutmakla eşdeğerdir. hele facebook'tan, whatsApp'dan doğum günü kutlayan arkadaşların samimiyetsizliği ayrı bir sorunsaldır. bir de siz o kadar hazırlık yaparsınız, hediye mediye alırsınız da o unutmuştur ya; işte o an; kendinizi yoğurtsuz Ispanak, ketçapsız patates, sucuksuz yumurta gibi yalnız, yapayalnız hissedersiniz. (!) bir de milli bayramlarımız falan vardır. dünya özürlüler günü
yaklaşmaktadır mesela, madenciler günü, kadın hakları günü. gerçekten anlamlı, mantıklı günlerde hadi bir-iki şey paylaşıp farkındalık görevinizi başarıyla yerine getirebilirsiniz ve toplumsal bilinç oluşturmanın verdiği gurur sayesinde huzurla evinize çekilebilirsiniz (!) ama sivrisinek günü, kediler günü, kaplumbağa günü de kutlanmaz ki be abi. hayır ne yapalım miyavlayalım mı? saatlerce kaplumbağa terbiyecisi tablosuna mu bakalım bön bön? nasıl bir etkinlik yapmamız lâzım gelir tam olarak? patlamış mısır gününü zevkle kutlayabiliriz ama. birileri 1 nisan'ı uluslararası işyerinde eğlenme günü olarak kutluyormuş. (!) yok daha neler mi dediniz? inanın, inanın!
not: dünya sözlük günü çıkarılsa geleneksel eskidefterler festivalleri düzenlenirdi.

hoş geldiniz, bilginizle fikirler ve eleştiriler getirdiniz.


eski defterler ile zamanda yolculuk açılıyor. dün, bugün, yarın ve sonsuza değin el değmemiş konularda deneyim ve düşüncelerinizi açıkça paylaşabildiğimiz kronolojik bilgilik, hayata dair ne varsa aklınızdakilere 7/24 tercüman olacak etik çerçevede bir topluluğuz.
üyemiz olarak, zaman makinesi eski defterler'e siz de özgürce yazılar yazmak ve yönetimine katılmak ister misiniz? iletişim: sozluk@eskidefterler.com / +908503022238

hemen yazar olun